καλώς ορίσατε παιδιά…

καλημέρα αναγνώστη μου!

ξέρω πως σε ζαλίζω με αυτά που έχω ζήσει, αλλά είναι πάρα πολλά κι εγώ είμαι εγωΐστρια και μπορώ αντί να λυπηθώ για ένα ερείπιο ας πούμε, να το χρησιμοποιήσω για να γράψω ένα ακαταλαβίστικο κείμενο όπως αρκετές φορές μου ‘ χεις επισημάνει…

σήμερα λοιπόν, δε θα γράψω εγώ, θα παραχωρήσω το χώρο στους μαθητές μου…

καλώς ορίσατε παιδιά, σαν στο σπίτι σας…

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας πολλά σχολεία της χώρας μας να οδηγηθούν στο κλείσιμο αποτέλεσε αιτία πλήθους αντιδράσεων και ανησυχιών τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους. Ο σκοπός αυτού του κειμένου αποτελεί την προσπάθεια μαθητών και γονέων του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Ιτέας να προσπαθήσουν με ισχυρά επιχειρήματα να αποδείξουν ότι η ιδέα ενσωμάτωσης του δικού μας σχολείου σε άλλη σχολική μονάδα είναι λανθασμένη.

Αρχικά, το κτίριο του σχολείου μας στεγάζει έναν αξιοπρεπή αριθμό μαθητών, της τάξεως των 120 παιδιών. Θεωρούμε ότι ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μας πλεονέκτημα καθώς πλήθος σχολείων λειτουργούν με μικρότερο αριθμό μαθητών. Επίσης, οι εισροές μαθητών από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κάθε χρόνο ξεπερνάει κατά πολύ των αριθμό των μεταγραφέντων και των αποφοίτων. Ακόμη, το σχολείο μας κάθε χρόνο διατηρεί σταθερά το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο νομό Καρδίτσας, και σε υψηλόβαθμες σχολές, ποσοστό που αγγίζει μέχρι και 90%!

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί αφορά τη μετακίνηση των μαθητών, καθώς η απόσταση θα μεγαλώσει και η συγκοινωνία θα είναι όλο και πιο δύσκολη. Παιδιά από ορισμένα χωριά θα αναγκάζονται να ξυπνούν πολύ πιο νωρίς, γεγονός που θα αποτελέσει ταλαιπωρία για αυτούς. Μεγάλο μέρος των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο μας κατοικούν σε γύρω χωριά και αντιμετωπίζουν ήδη το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο θα οξυνθεί με τη μεταφορά του σχολείου μας σε άλλη σχολική μονάδα.

Επιπλεόν, δεν πρέπει να παραλειφθεί η σημείωση ότι οι μαθητές φοιτούν σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό σχολείο.

Η συμμετοχή τους σε παράπλευρες δραστηριότητες όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικοί διαγωνισμοί, χορευτικές εκδηλώσεις, προγράμματα πολιτισμού, Βουλή των Ελλήνων δείχνει τη διάθεση μαθητών και σχολείου για ανάπτυξη του πνεύματος των παιδιών, ψυχαγωγία αλλά και απόκτηση νέων εμπειριών.

Συγκεκριμένα, πέρισυ η χορωδία του σχολείου μας διακρίθηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό κατακτώντας τη 2η θέση.

Επίσης, σημαντική είναι και η προσφορά των εκπαιδευτικών μας, οι οποίοι με διάφορα προγράμματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών, βοηθούν στη διεύρυνση του πεδίου γνώσεών τους καθώς και οργανώνουν εκδρομές με τις οποίες οι μαθητές ανακαλύπτουν νέα μέρη κάνοντας πιο ευχάριστα τα μαθητικά τους χρόνια.
Το κτίριο του σχολείου μας αποτελεί ένα σύγχρονο περιβάλλον άρτια διαμορφωμένο με πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό.

Διαθέτουμε μια σύγχρονη αίθουσα πληροφορικής, με αναβαθμισμένα μηχανήματα, αίθουσα γυμναστικής, η οποία περιέχει τα απαραίτητα όργανα καθώς και εργαστήριο φυσικοχημείας με υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Επίσης, σημαντική είναι η ύπαρξη της βιβλιοθήκης μας, που περιέχει πληθώρα βιβλίων.

Πρόσφατα, με πρόγραμμα καταφέραμε να εξοπλίσουμε το σχολείο μας με διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι κάνουν πιο ευχάριστη και ξεκούραστη τη διαδικασία του μαθήματος στα μάτια των μαθητών. Τέλος, όλες οι αίθουσες είναι ανακαινισμένες και εξοπλισμένες εδώ και πολύ καιρό με πίνακες με μαρκαδόρο.
Επίσης, ένα τελευταίο επιχείρημα ενάντια στο κλείσιμο του σχολείου μας είναι ο προαύλιος χώρος του που είναι μια τεράστια έκταση 35 στρεμμάτων, κάτι που σπάνια βρίσκεις σε άλλα σχολεία, γεμάτος με μεγάλα γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, χάντμπολ και ποδοσφαίρου, καθώς και με διάφορα δέντρα και φυτά τα οποία φύτεψαν οι ίδιοι οι μαθητές.

Επιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων φρόντισε φέτος να ανακαινίσει το κτίριο αναναιώνοντας το χρώμα των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχών του σχολείου μας. Ακόμη, η δασική υπηρεσία προσέφερε στο σχολείο μας δεκάδες ξύλινα τραπέζια και παγκάκια, τα οποία διακοσμούν το χώρο και κάνουν πιο ευχάριστη την ώρα του διαλείμματος στους μαθητές.

Θεωρώντας, λοιπόν, το ενδεχόμενο κλεισίματος ακατανόητο, θα αγωνιστούμε να το αποτρέψουμε.

Ελπίζουμε τα επιχειρήματά μας να είναι αρκετά πειστικά και το κείμενο αυτό να αποτελέσει το λόγο ώστε η απόφαση για το αν το σχολείο μας θα συνεχίσει να λειτουργεί να είναι θετική.

Το 15μελές

λιτά χτίστε τα, απλόχερα, μεγάλα…

γερά θεμελιωμένα,

στη χώρα την ακάθαρτη, την πολύβοη κι αρρωστιάρα  κοντά !

μακριά,

στα ηλιόλουστα χωριά,

τα σχολεία κλείστε…

τολμώ να παραφράσω Παλαμά αναγνώστη μου, τόση είναι η θλίψη μου!

Advertisements

13 responses to “καλώς ορίσατε παιδιά…

 • rodia

  Ο δυναμισμός και οι πρωτιές που αναφέρεις, μπορεί να είναι και η αιτία να καταργηθει/συγχωνευτεί το σχολείο.. το σκεφτηκες κι αυτό;
  Σε μια κοινωνία ηλιθίων –όπως προετοιμαζεται μεθοδικα– ολα αυτα ειναι μειονεκτηματα.

  απορία: τι σχεση εχει η Ιτέα με το Ν. Καρδίτσας;

  Μου αρέσει!

  • katabran

   υπάρχουν 3 Ιτέες Rodia μου!
   μια στη Φωκιδα, μια στα Τέμπη και μια στο Καρδιστάν…
   το έχω σκεφτεί και ξέρω πως το σχολείο αυτό προκαλεί, κάποτε του δώσαν το παρατσούκλι «κωλέγιο» ναι, με «ω»…

   Μου αρέσει!

   • rodia

    Θυμαμαι –προ αμνημονεύτων ετών– ότι τα παιδια απο την Καρδίτσα ήταν τα φαβορί για τις εισαγωγικες εξετασεις στα ΑΕΙ, σε οποιαδήποτε σχολη και κυριως στις θετικες επιστημες. Απίθανο εντελως να αποτυχει ενας καρδιτσιωτης!
    Εύχομαι τα καλυτερα για το σχολειο σας. 🙂

    Μου αρέσει!

 • yannidakis

  χμ.. ωραίο το κείμενο των παιδιών. Πιο γήινο από τα δικά σου..
  Δεν μου αρέσει που ένα παιδί θα πρέπει να κάνει πολλά χλμ για να πηγαίνει σχολείο, όμως στηρίζω το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για μεγάλα σύγχρονα σχολεία που θα μπορούν να εφαρμόσουν το φιλόδοξο «νέο σχολείο» και τα πολύπλοκα προγράμματά του.
  Θα είμαι πολύ αυστηρός αν διαπιστώσω πως τα σχολεία κλείσανε και τα μεγαλύτερα που δημιουργηθήκανε δεν παρέχουν τις υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί.
  Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αντιπαιδαγωγικό, σκληρό, αλλά δώστε κι εσείς μια ευκαιρία για ένα σχολείο που δεν έχει σχέση με ότι ξέρατε ως τώρα. Ένα σχολείο που θα αναπτύξει απόφοιτους χωρίς παπαγαλία, με κατάρτιση και εξειδίκευση.
  Μαζί θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μαζί θα κρίνουμε τη συνέχεια του μέτρου αυτού :[

  Μου αρέσει!

 • mplaougrinias

  Πως να κρυφτείς απο τα παιδιά?
  Ειδικά αν είσαι χοντρός,προκλητικά ηλίθιος και αντιπαιδαγωγικός
  Οχι δεν τα έχω με τους χοντρούς αλλα με συγκεκριμένους υπέρβαρους αλαζόνες της πολιτικής και του τύπου.
  Είμαστε αυστηροι με τα παιδιά και τα θέλουμε ταλαιπωρημένα ποιοι?Οι δημιουργοι της κοινωνίας των καλοπερασακηδων και των βολεμένων.
  Το κείμενο τα έλεγε όλα και θα συμφωνήσω με κάποιο σχόλιο ότι τους αληθινά πετυχημένους όπως αυτά τα παιδιά δε θέλει μια κοινωνία…αλλα θα ξαναπω και κατι που έχω πει παλιότερα..δες μόνο τι πρότυπα τους πλάσσάρουν.
  Τα συγχαρητήρια μου στο πιτσιρικομάνι.

  Μου αρέσει!

 • moodytimes

  Με πρόλαβε ο Μπλαουγκρίνιας,ας είναι μια και πέρασα να αφήσω κι εγω το κατιτις μου.
  Σχολειά ενωμένα παιδια νικημένα.
  Λεφτα υπάρχουν αλλα ξέρουμε που μια και μαζί τα φάγαμε
  Πρώτα ο πολίτης αρκεί να μην είναι γ και δ κατηγορίας
  Και συνεχώς ο στιχος του Σαββόπουλου «πως να κρυφτείς απ’τα παιδιά» για να δείξουμε πως στηρίζουμε τη νέα γενιά
  Παιδί μεγάλωσα με λαικισμούς κα τώρα ευτυχώς με λαικισμούς νοιώθω να ξαναμικραίνω.
  Να δώσουμε μια ευκαιρία στο Υπ.Παιδείας…να αλλάξει πλανα όσο είναι ακόμα νωρίς.

  Μου αρέσει!

 • Joker

  Καταρχάς θα ήθελα να πω ποσό όμορφο είναι που τέτοια κείμενα από μαθητές διαβάζονται και από άλλους…
  Πάμε παρακάτω και στην ουσία του θέματος… μια ευκαιρία εε? Γιατί να δώσουμε σε αυτούς τους κλεφτές μια ευκαιρία? Καμία ευκαιρία! Την είχαν την ευκαιρία τους τόσα χρόνια να δείξουν ότι πραγματικά νοιάζονται για τους πολίτες και συγκεκριμένα για την παιδεία, και όχι για την τσέπη τους… δυστυχώς την έχασαν… συγκεκριμένα ας πάμε στα τελευταία 2 περίπου χρόνια που είναι κυβέρνηση της χώρας… τι έκαναν αυτοί που να μου δίνει εμένα και οποιονδήποτε άλλον ένα κίνητρο ή έστω μια ελπίδα ότι αυτό που ετοιμάζουν θα είναι προς όφελος των μαθητών.?? Μνημόνιο ,ΔΝΤ που είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των μισθών κτλ κτλ … δηλαδή να πιστέψω ότι έτσι ξαφνικά και μετά από όλα αυτά νοιάστηκαν για τους μαθητές? Ε όχι! Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο… οι κινήσεις της είναι στα τυφλά, παρορμητικές και χωρίς προγραμματισμό… άντε να μαζέψουμε τα λεφτά (τα οποία αυτοί φάγανε) από όπου να είναι και ας τους πουλήσουμε το παραμύθι ότι το κάνουμε για αυτούς.
  Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν υπολόγισε κάτι… οι μαθητές δεν είναι πρόβατα. Δεν ζουν σε έναν άλλο κόσμο… ξέρουν και ποιοι είναι όλοι αυτοί και τι έκαναν.. ακόμη και όσοι από τον κόσμο μέχρι τώρα κατάπιναν τα μετρά, άρχισαν πλέον να ξεσηκώνονται και να αντιδράνε επειδή πρόκειται για τα παιδιά και ξέρουν και οι ίδιοι την πραγματική αιτία του κλεισίματος των σχολείων…
  Γι ‘ αυτό λοιπόν καλά θα κάνουν να ξανά σκεφτούν αυτήν τους την απόφαση γιατί δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να απλώσουν χέρι πάνω στα σχολεία μας! Δεν θα τους επιτρέψουμε να υποβαθμίσουν και άλλο την χώρα μας και μας κάνουν αμόρφωτους και πρόβατα τους …Φτάνει πια! Οι ευκαιρίες κομμένες …

  Μου αρέσει!

  • nikostselios

   Πολύ ωραία τα λες φίλη Joker! Αν και προσωπικά συμφωνώ με την έννοια ‘νέο σχολείο’ ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι αλλαγές αυτές της κυβέρνησης μόνο αυτό δεν έχουν στόχο. Γιατί αν θέλουν περικοπές να κοιτάξουν αλλού και όχι στην παιδεία!

   Μου αρέσει!

   • Joker

    Σε ευχαριστώ φίλε Νίκο!
    Εγώ είμαι υπέρ οποιουδήποτε προγράμματος μπορεί να αναβαθμίσει πραγματικά την παιδεία μας… είτε αυτό λέγεται «καινούριο σχολειό» είτε οτιδήποτε άλλο … και βέβαια να κόψουν από αλλού! Από τους μισθούς τους ,από τα επιδόματα τους ,μπορούν να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή και φυσικά θα εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά αν μειώσουμε τον μισθό του Πάγκαλου γιατί ποιος ξέρει πόσα του δίνουν μόνο για να καλύψει τα καθημερινά του έξοδα για φαγητό… που να χορτάσει αυτό το θηρίο !

    Μου αρέσει!

  • katabran

   θα σχολιάσω μόνο την πρώτη πρότασή σου…
   ναι!είναι ευχάριστο που κάποιοι δε μεγαλώνουν ποτέ!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Le Cinéma va à l´école

Blog dédié au projet eTwinning entre Grèce et Espagne du même titre

TIME

Current & Breaking News | National & World Updates

Αυθόρμητες μεταβολές

του Λευτέρη Παπαθανάση

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Toutestin Magazine

Art Feedback Machine

Redflecteur

About Art and Politics

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

lerestnadine

This WordPress.com

Γιάννης Γρηγοριάδης

Ερμηνεύοντας την πόλη

Bouquet of dreams

Yes Darling, but is it Art?

Marionettes Inc.

No strings attached

Harry's Music

Harry Smith's Anthology of American Folk Music

Land Streicher

“Our battered suitcases were piled on the sidewalk again; we had longer ways to go. But no matter, the road is life.” Jack Kerouac

Αρέσει σε %d bloggers: