διάβασες;

χάιντε Μήτρο, χάιντε Γκέσο,
χάιντε ι ντρούγκι παλικάρι.
άρματα ι τζιπχανέ βζεμέτε.
γάμο ντνες νέμα ντα στάνε,
νι χορό νι παναΐρ…
πρόκειται για ένα αθησαύρητο και ενδεχόμενα νόθο μακεδονικό τραγούδι,που πολύ θα ταίριαζε σαν σάουντρακ του «τι ζητούν οι βάρβαροι» αν κάποιος αποφάσιζε και έχει γίνει φυσικά, το μυθιστόρημα του Δημοσθένη Κούρτοβικ να μεταφερθεί στο σινεμά…
ένα βραβείο, το Interbalkan
ένας διαγωνισμός διηγήματος
Τυρίμμεια, ο τόπος
ο Κούρτοβικ δεν απαντά στο τι είναι η βαλκανική λογοτεχνία, αλλά στο τι είναι τα βαλκάνια!
ένα ξερωγιασμένο τσαμπί αναγνώστη μου!
αυτό κατάλαβα εγω πως είναι τα βαλκάνια…
κι όσο διάβαζα , το τσαμπί μεταμορφωνότανε, γινότανε δόκανο όπου η κάθε αλεπού έπιανε το ποδάρι της και μετά το έκοβε με τα δόντια της για να ξεφύγει…κι όσοι σέρβοι, βούλγαροι, αλβανοί και μεις που μέναμε γύρω γύρω απ το δόκανο, ξέρεις τι κάναμε; χέσαμε στο χώμα γύρω του!
η μήτρα κοινή για τους υποψήφιους συγγραφείς: τον έλληνα  Αντώνη Ρωμανό (που δεν εμφανίζεται στο βιβλίο), τη βουλγάρα Νίνα Ντάνεβα, που όχι μόνο είναι διαρκώς παρούσα αλλά και λειτουργεί ως σεξουαλικό σύμβολο, και το σέρβου Λιούμποφ Βρατσάνοβιτς…
οι υποψηφιότητες συζητούνται σε συνεδρίες της κριτικής επιτροπής που την απαρτίζουν οι :ο Χρυσικός, έλληνας, ο Ζούριτς, Σέρβος, ο Στογιάνοφ, βούλγαρος, ο Μπίρι, αλβανός, η Λουπέσκου, ρουμάνα,ο Οζγκουντέν, τούρκος και ο Μιρτσέφσκι από την «ξερεισποιά»…
όλοι αυτοί λοιπόν, διαβάζουν αποσπάσματα και κάνουνσχόλια και στα τρία μυθιστορήματα
δυσκολεύτηκα αρκετά να συγκρατήσω και να ξεμπερδέψω στη σκέψη μου τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους συγγραφείς…αλλά τελικά αυτό ήταν επουσιώδες!
γιατί όλοι αυτοί υπερασπίζονται τη δική τους αλήθεια, που έχει να κάνει με την ιστορική πορεία της ταραγμένης αυτής περιοχής της Ευρώπης, και που η Ευρώπη αδυνατεί να κατανοήσει, όπως και η Ούτα Ράουντερμπεργκ, εκπρόσωπος ενός γαλλογερμανικού καναλιού, που παρακολουθεί το συνέδριο, αλλά που κάποια στιγμή απηυδησμένη το εγκαταλείπει χαρακτηρίζοντας όλη αυτή τη σύναξη ως «τρελοκομείο»…
δε θα σου πω αναγνώστη μου ποιος πήρε το βιβλίο, αν θες να μάθεις αγόρασέ το!
 
 
 
προκλητικό, όσο τεντώνεται ανάμεσα στις φαντασιώσεις και τα φαντάσματα της μνήμης και της ιστορίας!
είναι και πολλά άλλα που θα μπορούσα να πω για το περιεχόμενο του βιβλίου, σκηνές όπως μπλόκα αγροτών στα Τεμπή, μια φοβερά καταγεγραμμένη σεξουαλική συνεύρεση, σκηνές άσχετες όπως εκείνη που Ούτα βλέπει κάποιον να ξύνει το αυτί του με το ξύλινο πόδι του ή όταν ο χορηγός του βραβείου, ο ισχυρός οινοβιομήχανος Ξινός χαϊδεύει στα γόνατά του έναν τεράστιο…αρουραίο, αλλά είναι και πολλά άλλα που θα μπορούσα να πω γιατί το βιβλίο αυτό του Κούρτοβικ μου άρεσε, ίσως και γιατί συγκρίνοντάς το με πρώτα σε κυκλοφορία ελληνικά βιβλία (ονόματα δεν λέω) εντοπίζω σημαντική διαφορά ποιότητας…ναι, γι αυτό μου άρεσε!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
και τα πράγματα αλλάζουν!
 σεξ, κομμουνισμός μα πάνω απ όλα μπάσκετ!
μιλάω για το Γιούρι και τους φίλους του…το Ρόκα και τον Πάτακι!
Ουγγαρία, φινόπωρο του ’55, δώδεκα μήνες πριν την εξέγερση του 1956!
η παρέα λίγο νοιάζεται για την πολιτική και τον υπαρκτό σοσιαλισμό!
εξάλλου όποιο και να ναι το σύστημα, η κοινωνία είναι παράλογη!
μόνο το μπασκετ και η Λοκομοτίβ μετράν!
ααα! και το σεξ!
εξάλλου το μπάσκετ βοηθά στο σπέρνονται τα γονίδια των πρωταθλητών σε όλη την Ουγγαρία!
η Λοκομοτίβ, όπως το λέει και η λέξη, είναι η ομάδα της ένωσης σιδηροδρομικών, τα παιδιά δεν είναι διάσημα αλλά απολαμβάνουν τη δόξα χωρίς να τρέφουν όνειρα αφού η ομάδα του στρατού για ευνόητους λόγους θα χει πάντα το πρωτάθλημα!
είπαμε πρόκειται να διανύσουμε τους δώδεκα μήνες που οδήγησαν στην εξέγερση του 1956…
θα πέσεις πάνω σε νευρώσεις εργασιομανίας του σοσιαλιστικού καθεστώτους από τη μια και σε φοβερές προκλήσεις και ανυπακοές από την άλλη!
και ο τίτλος του μυθιστορήματος του ούγγρου Τίμπορ Φίσερ , «under the frog», σα να λέμε, «τα πράγματα δε θα μπορούσαν να ναι χειρότερα», αλλά αν θέλεις αναγνώστη μου να το ζητήσεις, θα ψάξεις να βρεις τον Στάλιν να ισορροπεί στο δεξιό του δείχτη την πορτοκαλιά μπάλλα του μπάσκετ!
μετά ξεφυλλίζοντάς το , θα βρεις κάτι από αγγλικό χιούμορ, να μην ξεχνάμε ότι ο Τίμπορ σπούδασε στο Cabridge, είναι δημοσιογράφος, θα βρεις και ανατολική σάτιρα μιας σκοτεινής περιόδου , αν και δεν είμαι σίγουρη αν υπήρξε και καμμιά φωτεινή, κι αν είσαι σινεφίλ, μπορεί να δεις μέσα απο την «Φοβερή τροπή των πραγμάτων»  και τον Μίλος Φόρμαν, όπως ξέρεις η Τεχοσλοβακία γειτονεύει…ή πάλι μπορείς να στήσεις τη δική σου μαύρη κωμωδία
η ζωή στην Ουγγαρία της δεκαετίας του ’50 έχει σχήμα κύκλου για το Γιούρι και την παρέα του!
και ξέρεις γιατί αναγνώστη μου;γιατί ακολουθεί την μπάλλα του μπάσκετ που κυλάει μακριά από το κόμμα και τον κόκκινο στρατό!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ας πάμε λίγο πιο δυτικά τώρα…
Βερολίνο, μποέμ κουρελήδες του ’80…να σας συστήσω τον Herr Lehmann!
ρεαλιστική ατμόσφαιρα και καμμιά μα καμμιά υπόθεση!
ένας τύπος νηφάλιος, τόσο που θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις ήρωα της αδράνειας!
δε νοιάζεται για τίποτα, ζει σε ένα δωμάτιο, άντε ενάμισι,πίνει και καπνίζει , γουστάρει εξαιρετικά ο κύριος Φρανκ Λέμαν τη σούρα, και το τείχος να πέσει καθόλου δεν τον νοιάζει…
ο σκύλος, η μάνα του, τα τσιγάρα του, οι μέρες του και οι νύχτες του, ο Καρλ, το κορίτσι,το τείχος!
Κούνταμ, Κρόυτσμπεργκ, Λαουζίτσερ Πλατς…
μπάρμαν, κυρίως τα βράδια, είναι ευχαριστημένος από τη μονότονη ζωή του, δεν κεφάρει αλλαγές στο κεφάλαιο ζωή, με παρέες τριγυρίζει σε άλλα μπαρ, πίνει, το τι μπίρα και άλλα ποτά καταναλώνονται σ’ αυτό το βιβλίο δεν λέγεται!
κουβέντες επιφανειακές, καθημερινές, όχι σοβαρές ή βαθειές!
ακόμα κι όταν στο τελευταίο κεφάλαιο ο Φρανκ κι ένας συνάδελφος ακούουν ότι πέφτει το τείχος, δεν δείχνουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τελειώνουν πρώτα τη μπίρα τους και μετά λένε  να πάνε, έτσι από περιέργεια, να δουν τι γίνεται…
πρώτη φορά διάβασα μονορούφι:
290 σελίδες όπου δε συμβαίνει τίποτα! 290 που δε λένε τίποτε συγκεκριμένο !
όχι, όχι δεν είναι βαρετός… είσαι έτσι…κάπως…αναζωογονητικά απλοϊκός, ο κύριος Λέμαν…όπως του λέει και καλύτερός του φίλος, ο Καρλ,εξάλλου κι αυτό άπειρες φορές στο βιβλίο το βλέπεις γραμμένο, «ο καλύτερός μου φίλος»!
λες μ΄αυτό να θέλει κάτι να μας πει ο Sven Regener, ο συγγραφέας;
στο βιβλίο θα βρεις αναγνώστη μου σκηνές και επεισόδια που δεν έχουν ειρμό και συνέχεια
όλο το πρώτο κεφάλαιο είναι η νυχτερινή συνάντηση του Φρανκ με ένα σκύλο, καθώς γυρίζει αργά μισομεθυσμένος στο σπίτι του, τον οποίο μάλιστα κατορθώνει να… μεθύσει!!!
σε άλλο κεφάλαιο θα σου αρέσει ή ίσως και να σε νευριάσει η περιγραφή ενός απογεύματος στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, όπου ο Λέμαν πηγαίνει με την ελπίδα να συναντήσει την Κατρίν…
ενώ σε ένα άλλο ο Καρλ, ο καλύτερός του φίλος, παθαίνει ένα είδος παράκρουσης και ο Φρανκ του συμπαραστέκεται…
πολλές λοιπόν σκηνές της πραγματικότητας της ζωής στο Βερολίνο ανακατεύονται στα 20 κεφάλαια του βιβλίου, που μπορεί και να σου θυμίσει τον «Ξένο» του Καμύ, αφού είπαμε:
παρέες της μιας νύχτας, καυγάδες, ποτό, έλλειψη ενδιαφέροντος για σοβαρά θέματα, χωρίς ευθύνες και με περιορισμένες φιλοδοξίες ο ήρωας και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας του Σβεν Ρέγκενερ, που είναι και μουσικός και τραγουδιστής του γκρουπ element of crime…
πάρε μια τζούρα αναγνώστη μου απ το τι εστί Λέμαν:
…στεκόταν εκεί, μες στη μέση της κίνησης, και ένιωθε άδειος… δεν ήθελε να πάει σπίτι, δεν τον περίμεναν παρά μερικά βιβλία και ένα άδειο κρεβάτι…ίσως τελικά πρέπει να πάρω ξανά καμιά τηλεόραση, σκέφτηκε ή να πάω διακοπές. ..με τη Χάιντυ στο Μπαλί…ή στην Πολωνία…ή να αρχίσω κάτι καινούργιο…μπορώ να πιω και καμιά μπιρίτσα, σκέφτηκε, οπουδήποτε…

ας ξεκινήσω εγώ, σκέφτηκε, και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους…
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ
ΕΚΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η ΦΟΒΕΡΗ ΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΤΙΜΠΟΡ ΦΙΣΕΡ
ΕΚΔ.ΠΑΤΑΚΗ
ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
SVEN REGENER
ΕΚΔ.ΑΓΡΑ
Advertisements

6 responses to “διάβασες;

 • tommy

  ντρεπομαι που το λεω…αλλα οχι δε διαβασα
  μονο [εσενα ]διαβασα και μου επεσε βαρια η περιγραφη
  για αυτο και ντρεπομαι που δεν διαβασα…
  πηρα εικονες απο σενα ..
  δυσκολος δρομος αυτος για μενα μπραν μου
  το μυαλο μου δεν τα χωραει ολα αυτα
  δεν το εχω [εκπαιδευσει] δυστυχως

  καλο απογευμα κοριτσι του πνευματος!!!

  Μου αρέσει!

  • katabran

   κάπου κάποιος απάντησε για μένα σε σένα!
   οπότε εγώ σου προτείνω για αρχή, ή το » δάσκαλο » του Φρανκ Μακ Κορτ ή τη » δασκάλα των Γαλλικών» του Άντονι Λιμπέρα…εμ τι νόμισες; κάπως πρέπει να βρεις το δάσκαλό σου τσουνάμι!

   Μου αρέσει!

 • yannidakis

  δεν εχει ξαναγινει αυτο και εχεις το λογο μου. αλλα να, σε 20 λεπτα αρχιζουν τα παιδια. παιζουν στην Ξανθη και κανει κρυο εκει. Και ναι λοιπον, δεν το διαβασα ολο.
  Αν ειμαι πολυ κακος, πεσ’ μου να το σωσω για τα εν καιρω :[
  yannidakis.spaces.live.com

  Μου αρέσει!

 • moodytimes

  Μια ένσταση απο GUNS N’ROSES θα προτιμούσα LOCOMOTIVE BREATH απο Jethro Tull.
  Κανένας που γράφει έτσι για βιβλία δε μένει στο ραφι…μένει παντού
  Μόνο κανόνισε βρε Τσοπαναριο αμα πάω να ζητήσω τα δυο πρώτα και ακούσω καμμια χαριτωμενιά σε στυλ «αααχ αυτά έχουν καταργηθεί απο την εταιρεία δώ και δυο χρόνια λυπάμαι»ψάξε στάνη να κρυφτείς.
  Όσο για τα ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 1000% συμφωνω πως είναι η απόλυτη γοητεία του «καθημερινού» όπως είχαν οι BEATLES τη γοητεία του απλού τραγουδιού.Κάθε σελίδα του μου έφερνε στο μυαλό ήχους απο σαξόφωνο και πιάνο.Ενα βιβλίο δύσκολα απλό για τον εφησυχασμένο κύριο Λέμαν της κάθε μεγαλούπολης διοτι τα μπλουζ δεν έχουν πατρίδα…μόνο ψυχή.
  Καλή αφορμή να γραψω κατι κι εγω για αυτό
  Η Κατηγορία της καταχώρισης….μια κατηγορία μόνη της

  Μου αρέσει!

  • katabran

   έχεις δίκιο Μούντυ!για το Locomotive Breath! το άλλαξα και κόλλησα!
   αλλά!
   αλλά λέω, μην κολλήσεις, τα βιβλία πρέπει να ταξιδεύουν, συνεπώς θα βρεις το δικό μου!
   για το Under the frog , λέω, επειδή κι εγώ δυσκολεύητκα να το βρω κα μου το φέραν μετά από ένα μήνα, σκέψου, ένα μήνα το βιβλίο ήταν στο χαρτόκουτο στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου!

   Μου αρέσει!

 • tommy

  Ευχαριστω και τους δυο σας…
  μπραν θα προσπαθησω να διαβασω [αν τα βρω]
  αυτα που μου προτεινεις
  ενα απο τα δυο …ελπιζω μονο να ειναι κατανοητα
  [για μενα] και τοτε θα σας πω τα συμπερασματα μου

  ειστε γλυκες ψυχουλες πολλα φιλια!!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Le Cinéma va à l´école

Blog dédié au projet eTwinning entre Grèce et Espagne du même titre

TIME

Current & Breaking News | National & World Updates

Αυθόρμητες μεταβολές

του Λευτέρη Παπαθανάση

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Toutestin Magazine

Art Feedback Machine

Redflecteur

About Art and Politics

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

lerestnadine

This WordPress.com

Γιάννης Γρηγοριάδης

Ερμηνεύοντας την πόλη

Bouquet of dreams

Yes Darling, but is it Art?

Marionettes Inc.

No strings attached

Harry's Music

Harry Smith's Anthology of American Folk Music

Land Streicher

“Our battered suitcases were piled on the sidewalk again; we had longer ways to go. But no matter, the road is life.” Jack Kerouac

Αρέσει σε %d bloggers: