«La terre de ma terre c’est partout ou je mets les pieds»

     
ήμουν σταματημένη στα φανάρια και περίμενα το πράσινο
το μικρό αλβανάκι με πλησίασε κρατώντας ένα πακέτο χαρτομάντηλα
όταν αρνήθηκα
εκείνo συνέχισε να στέκεται εκεί
μισοβαριεστημένα
μισοφορτικά
έκανε μια κίνηση να στραβώσει τον καθρέφτη του αυτοκινήτου 
πήγαινε γυρεύοντας το μούλικο
"τι ομάδα είσαι;"το ρωτάω
"Παναθηναϊκος" μου απαντά με καμάρι
"μμμ" κάνω με ύφος τόσα ξέρεις τόσα λες
"εσύ ρε;τι ομάδα είσαι;" μου ανταποδίδει με αυθάδεια την ερώτηση
"Φλαμουρτάρι" του απάντησα
το αλβανάκι γούρλωσε τα μάτια και απομακρύνθηκε βιαστικά
δεν είχε φτάσει ακόμα στην ηλικία όπου θα μπορούσε να χειρίζεται απρόσμενες καταστάσεις
       
 

Ε: Ως προς αυτούς τους νέους κατοίκους που μου έλεγες.. τους μετ.. .. είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες; Ε.. Από ποιες.. η καταγωγή τους;

Π: Η καταγωγή τους κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Από κει πέρα.

Ε: Μμ.

Π: Κοίταξε.. Να λέμε τώρα τα γνωστά; Ότι.. ‘ντάξει μπορεί να είναι οικονομικό το πρόβλημα τους.. άλλοι όμως έρχονται και παίρνουν τη δουλειά..

Ε: Ναι.

Π:.. .. δικών μας ανθρώπων.. ξέρω ‘γω.. Και γενικά εντάξει.. πάρα πολλοί είναι καχύποπτοι απέναντί τους. Και… και όχι άδικα. …Άδικα στο ότι.. σε λέω.. στην Πολίχνη συνέχεια ακούς.. ξέρω ‘γω.. ληστέψανε αυτήνα… μπήκε στου αλλουνού το μαγαζί άλλος.. ξέρω ‘γω.. με το πιστόλι και άρχισε να πυροβολάει.. το ένα, τα’ λλο… Διάφορα τέτοια.. που εντάξει.. ο κόσμος κάπου είναι.. τους φοβάται αυτούς.. και είναι πολύ καχύποπτος απέναντί τους.

Ε: Άρα η εγκατάσταση τους έχει φέρει.. έχει φέρει κάποιες αλλαγές.

Π: Έχει φέρει. Πως δεν έχει φέρει. Απλά.. ‘ντάξει.. δε θέλω να βάλω μέσα και αυτούς οι οποίοι ‘ντάξει έχουν έρθει.. με τις οικογένειές τους.. οι άνθρωποι δουλεύουν.. δεν ενοχλούν κανένα.. το ‘να τα’ άλλο.. απλά υπάρχουν.. και αυτά τα άτομα.. απ’ αυτούς που.. αποτελούν την εξαίρεση.. που κάνουν αυτά τα πράγματα που ανέφερα πριν.. και πιστεύω… λόγω.. λόγω αυτών των ατόμων.. δε φαίνονται οι άλλοι.. δηλαδή.. τα καλά τα άτομα.. οι οποίοι δεν ενοχλούν κανένα.

(άνδρας, 24, Δυτική Θεσσαλονίκη)
Ε1: Είπατε ότι τώρα στις γειτονιές σας υπάρχουν κάποιοι νέοι κάτοικοι, μετανάστες.. Από πού έρχονται αυτοί;

Π1: Κυρίως από Αλβανία..

Π2: και σοβιετικ.. πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ε1: Εσείς που τους συναντάτε;

Π2: Κυρίως εδώ. Στο χώρο εργασίας μας.

Ε2: Ποιες αλλαγές έφερε η εγκατάστασή τους εδώ;

Π1: Αλλαγές; Περισσότερο ανεργία πιστεύω. Ένα είναι αυτό. Εεε, ένα άλλο..

Π2: Περισσότερο φόβο.. και αυτό. Δε θέλω να ρίξω το φταίξιμο έτσι. Προς θεού δε θέλω να ρίξω το φταίξιμο ότι μπορεί να το κάνουνε.. ναι.. μπορεί.. Ας πούμε προσωπικά εμένα το καλοκαίρι μου ληστέψανε το σπίτι. Για ‘μένα είναι πολύ μεγάλο σοκ. ‘Ντάξει. Δεν ξέρω ποιος το έκανε. Μπορεί να το έκανε και Έλληνας.

Π1: Ναι.

Π2: Αλλά εγώ αυτό το περιστατικό δεν το είχα ζήσει ποτέ στη ζωή μου. Είμαι, σας είπα, είκοσι έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη δεν το είχα ζήσει. Εμείς, δηλαδή, παλιά θυμάμαι το κλειδί πάνω στη πόρτα το αφήναμε, που λέει ο λόγος, και πεταγόμασταν δίπλα ή κάτω ή .. τώρα φοβάσαι να τα κάνεις.

Π1: Αυτό είναι φαινόμενο και των παλιννοστούντων μεταναστών που μπορεί να έχουμε μια υπόνοια ότι οι περισσότεροι εφόσον είναι τόσο φτωχοί εε και έχουνε αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες στη ζωή τους, συν το γεγονός το.. οικονομικό που είπαμε ότι ..

Π2: …. (μιλούν ταυτόχρονα και η προηγούμενη φράση της δεν ακούγεται) ήρθαν αυτοί και το κάνανε. Είναι όμως, ένα γεγονός που αξίζει να σημειωθεί. Ότι πλέον υπάρχει φόβος, υπάρχει δυσπιστία. Δεν εμπιστεύεσαι το .. διπλανό. Όποιος και να είναι.

 (Γυναίκες, 30 και 31, Δυτική Θεσσαλονίκη)

     

Ε :Έτσι αυτές οι αλλαγές σε συναισθηματικό επίπεδο, όπως ο φόβος.. που θεωρείς ότι οφείλεται αυτή η αλλαγή ας πούμε;

Π: Στο γεγονός ότι υπάρχουνε.. κρούσματα. Το ότι πλέον βλέπεις να γίνονται δίπλα σου. Μπορεί να σου συμβεί και σε σένα, ας πούμε, να σου συμβεί να σου τύχουν κάποια πράγματα. Εε, και με όλα αυτά που ακούς.

Ε: Εε, οι άνθρωποι της γειτονιάς ειδικά τι λένε; Όταν είχαν γίνει αυτά τα περιστατικά θεωρούσαν ότι είναι μετανάστες οι δράστες ή.. ακούστηκε κάτι τέτοιο;

Π: Εε, ποτέ δεν ακούστηκε κάτι συγκεκριμένο γιατί κανείς δεν ξέρει.. δεν πήρε κάνεις πια χαμπάρι τι γίνεται, επειδή οι περισσότεροι δουλεύουν κιόλας πρωινά..

Ε: Χμ.

Π:.. ε, δεν καταλάβαμε πως έγινε. Αλλά φυσικά ακούς τα διάφορα, ας πούμε, αυτά που ακούς είναι ότι.. με τόσους μετανάστες, είναι τόση ανεργία, η φτώχια που υπάρχει.. σίγουρα κάποιος το ‘χει κάνει. [….]

 

Στην ίδια συνέντευξη:

 

Ε: …Εσύ θα.. αισθανόσουν την ανάγκη να υπάρχει; Δηλαδή.. όχι εσύ, γενικά συνολικά, ας πούμε… εμ.. απ’ αυτά που ακούγονται, απ’ τις επαφές που έχεις με τους άλλους ανθρώπους αισθάνονται ότι δηλαδή.. ενδεχομένως να ήταν αποτελεσματική η παρουσία μιας τέτοιου τύπου αστυνόμευσης στη γειτονιά; Αστυνόμευση;

Π: Ναι. Περιπολίες.. Εγώ θεωρώ ότι.. και περιπολίες να μην υπήρχαν, αν η αστυνομία έκανε σωστά τη δουλεία της… ‘ντάξει ούτε έχω κάτι και με τους αστυνομικούς έτσι; Αλλά είναι πράγματα που τα ακούς και που τα βλέπεις να γίνονται… Εε.. αν υπήρχε…..το θεωρώ ότι θα ‘ταν ναι, όντως πολύ καλύτερο να υπήρχε περιπολία. Δηλαδή θα ήταν πολύ πιο μεγάλη η ασφάλεια. Θα αισθανόσουν μεν το φόβο.. το φόβο, όχι το φόβο, δηλαδή το ότι ζεις σε μία αστυνομικοκρατούμενη περιοχή ή σε μια πόλη που δεν είναι και ότι καλύτερο.. αλλά πλέον όταν έχεις να… επιλέξεις κάποια πράγματα και να διαφυλάξεις ας πούμε, και την ασφάλειά σου.. να διασφαλίσεις, και τα παιδιά σου, ενδεχομένως αν έχεις παιδιά, γιατί φοβάσαι, τόσοι κίνδυνοι υπάρχουν, δεν ξέρεις.. τι μπορεί να γίνει.. ίσως ναι, να υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια.

(Γυναίκα, 26, βοηθός λογιστή, Ανατολική Θεσσαλονίκη)

 

       

Βέβαια ,
η απόδοση της αιτιότητας στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών
δε συνδέεται με το αίτημα για ένα κράτος πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής,
αλλά
με το αίτημα για ένα κράτος ασφάλειας και ελέγχου των συνόρων
σε μια πολιτεία που «οι συνοριοφύλακες είναι πολλαπλάσιοι των επιθεωρητών εργασίας»
 
    
 
Εχθρός δεν είναι ο ξένος,
ο οικονομικός ή πολιτικός εξαθλιωμένος μετανάστης,
ο διαφορετικός,
ο αλλόθρησκος,
αυτός που έχει διαφορετική κουλτούρα, ήθη και έθιμα.
Ο εχθρός είναι ο καπιταλισμός
και οι εκπρόσωποί του φοράνε γραβάτες
και μας χαμογελάνε κάθε μέρα από την τηλεόραση,
μιλώντας για ασφάλεια, μεταρρυθμίσεις, ευημερία, πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα.
Αλλά εμείς ξεχνάμε οτι στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι μετανάστες!
 

    

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»

Μπρεχτ.

Advertisements

11 responses to “«La terre de ma terre c’est partout ou je mets les pieds»

 • EL NIONIO

  Wherever i lay my hat that\’s my homeHome is where the heart is…Απαντάω στα αγγλικάΤο 2000 το Μάρτιο ήμουν στη Κωλωνία…μια παρέα πιτσιρικάδων με χαιτη το μαλλί ,καδένα, δακτυλίδια πείραζαν τις Γερμανιδούλες που πέρναγαν κοντά απο ένα καφέ..μάλλον ενοχλούσαν τους υπόλοιπους θαμώνες που τους κοίταγαν περίεργα ο ένας πιτσιρικάς γυρνα και λέει σε ένα μεγαλόσωμο Γερμανο…"τι κοιτάς ρε μ….. φλουφλή?"Ο "φλούφλης " κάτι κατάλαβε και πήγε να ξεκινήσει καυγάς αλλά ο πιτσιρικάς καταλαβαίνοντας πως θα μέτραγε δόντια βγάζει σουγιά..με τη παρέμβαση των άλλων..ΤΕΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.Αν ο τσαμπουκάς με το σουγιά δεν έλεγε "μ…κα" και έλεγε ζεζακ η κάτι τέτοιο…για το μέσο κολλημένο το πρόβλημα θα ήταν η εγκληματική φύση του Αλβανού..τώρα απλά είναι η εξαίρεση στο κανόνα του καλού Έλληνα μετανάστη .Γνώρισα μερικούς Έλληνες της Γερμανίας στο λίγο διάστημα που κάθισα..άλλοι πολύ ενδιαφέροντες άλλοι εκνευριστικά ηλίθιοι οι δεύτεροι έβριζαν τους Γερμανούς.."ανίκανους","βλάκες","ξενέρωτους","αδελφές".Αν ας πούμε τα έλεγαν Αλβανοί για τους Έλληνες…τη συνέχεια τη φανταζόμαστε…Αν οι Γερμανοι έλεγαν,και δε το λένε, για τους Έλληνες ότι θα λέγαμε εμεις για τους Αλβανούς θα τους λέγαμε ρατσιστές….εμείς όμως δεν είμαστε ρατσιστές αυτοί είναι μετανάστες!!!Οι οι μανα μ\’Αναρωτιέμαι αν ο καθένας απο μας ζούσε σε συνθήκες κάτω απο τις οποίες δυσανασχετούσε ακόμα και αγρίμι..τι εξελιξη θα είχε?Αναρωτιέμαι αν ζούσε σε μια χώρα τίγκα στη φτώχεια και την αθλιότητα πόσο θα άντεχε να μη ύγει μετανάστης έστω κα λαθραία για κα΄που αλλού για να ταίση τη οικογενειά του.Θυμάστε η έχετε διαβάσει τη γινόταν στη μετά τον Εμφύλιο πληγωμένη Ελλαδάρα?Θυμάστε ότι η γενικότερη κουλτούρα στρεφόταν γύρω απο τον Έλληνα μετανάστη.Πρός πληροφόρηση ως μετανάστες δεν έχουμε το καλύτερο όνομα όπως κάποιοι λένε..δίκαια άδικα δε ξέρω.Στη Γερμανια μας ψιλοσυμπαθούν,στην Αγγλία έτσι κι έτσι στην Αυστραλία μας αγαπάνε αν μισούμε τους ιθαγενείς και μας μισούν αν τους αγαπάμε..και στην Αμερική όπως όλοι οι μετανάστες έχουμε κι εμεις το λόμπυ μας και τη μαφία μας….ίσως όχι τόσο ισχυρά όπως άλλα αλλά υπάρχουν.Ναι το πρόβλημα δεν είναι ο ξένος είναι ο Καπιταλισμός..διοτι σε μια εποχή που ευννοεί την υπεραφθονία η διανομή πλούτου είναι τόσο άδικη όσο ίσως δεν ήταν ποτέ άλλωτε και τι γεννά αυτό?Το ένα φέρνει το άλλο..στρίβουμε τη μανιβέλα και βάνουμε το μυαλουδάκι να δουλέψει.Στη πολυκατοικία μου μένει μια οικογένεια Αλβανών..καταπληκτικοί άνθρωποι.Στην απέναντι πολυκατοικία το ίδιο.Δυο φορές έχουν προσπαθήσει να με ληστέψουν με σουγια στη περιοχή μου και τις δυο φορές ήταν Έλληνες.Μεγάλωσα στο Πειραιά και κοντα στο Καραισκάκης έπαιζα μπάλλα και με Αφρικανάκια.Ναι αυξήθηκε η εγκληματικότητα..ναι ήρθαν πολλοί αλλοδαποι εγκληματίες..μια απορία..πως είναι δυνατόν όμως οι εγκληματίες να μένουν και η σκούπα να καθαρίζει τους φουκαράδες…..???Και τέλος πάντων…μήπως μεγαλώνει και το ντόπιο "νόμιμο" έγκλημα του οποίου είμαστε θύματα και μάλιστα άβουλα…αλλά κοιτάμε όπως και ο μαλάκας αντι για το φεγγάρι το δαχτυλο που το δειχνει?

  Μου αρέσει!

 • ALEKOS

  Μια και ο Λαζόπουλος έχει διάλειμα.. θα πω μόνο αυτό…Ας διώξουμε το μίσος απο μέσα μας..είναι δηλητήριο κυρίως για το μυαλό.Καλό Βράδυ

  Μου αρέσει!

 • Κώστας

  από αυτή τη στιγμή και εγώ δηλώνω Φλαμουρτάρι χαιρετω

  Μου αρέσει!

 • Αλέξανδρος

  καλησπέρα …

  Μου αρέσει!

 • yannidakis

  Αναρωτιέμαι αν το νόημα είναι η τελευταία παράγραφος με τηο οποία διαφωνώ πλήρως. Βέβαια & μόνο ότι αναρωτιέμαι πρέπει να φτάνει σε κάποιους.Εχω ετοιμάσει καιρό ένα κείμενο για τους μετανάστες αλλά δε μου κάνει καρδιά να το βάλω. Δε θέλω να αισθάνομαι ότι μου έκλεψαν & χώρο της σελίδας μου :[

  Μου αρέσει!

 • Annyra

  Καλημέρα Κυρία του πνεύματος και του λόγου υπέροχη Άννα.Δεν ξέρω γιατί, μα περίμενα καιρό μια τέτοιου είδους καταχώρηση από εσένα….Σε είκοσι χρόνια οι γεννήσεις ελλήνων θα είναι 50.000, και οι θάνατοι 170.000 με τούτα τα ποσοστά… κράτος δεν μπορεί να υπάρξει….Γνωστό λοιπόν από τα παλαιότερα χρόνια….Ο Παλαιολόγος όταν έπεσε το Βυζάντιο και έκανε τον Μυστρά…έφερε λοιπόν από την Ιλλυρία μεγάλο μέρος ανθρώπων και δη αντρών για να κατοικήσουν την Πελοπόννησο και Στερεά…Η ιστορία μας λέει πως είναι καθαρά ελληνικό φύλο (οι Ιλλυριοί), έτσι έχουμε κοινή ως προς τις ρίζες γλώσσα αλλά και τον προαιώνιο πολιτισμό, που δεν κατάφερε ο Εβρέμ Χότζας στα πενήντα χρόνια να θάψει…Πάρα πολλοί ήρωες του 1821 ήταν Ιλλυριοί κάτι που ιστορία συχνά δεν το αναφέρει…. Τώρα για τους άλλους οικονομικούς μετανάστες….Πιστεύω πως θα φύγουν γιατί δεν θα αντέξουν τον πολιτισμό μας…..Δηλαδή, σύντομα θα ξεκαθαρίσει όλο αυτό το πανδαιμόνιο της σύγχυσης μια και δεν είμαστε ο τελικός προορισμός τους…Να είσαι πάντα φωτεινή, χαρούμενη, δημιουργική, δυνατή.Άννα

  Μου αρέσει!

 • sugar

  καλημερα…. οπου γη και πατρις αυτο ειναι το συνθημα μου πλεον μιας και αυτος ο τοπος με τρομαζει πλεον σε πολλα θεματα…..οσον αφορα το θεμα της μετανεστευσης και του μεταναστη….στη χωρα μας….θα συμφωνησω με τονΕλ Νιονιο…..η μεταναστευση δεν ειναι σημερινο θεμα….στην ιστορια διαβαζουμε πως οι πληθυσμοι μετακινουντο συνεχως για πολλους λογους και πρωταρχικος ηταν η διαβιωση..η πεινα…η ξηρασια…!το παρελθον μας καταμαρτυρα τους δικους μας λογους μεταναστευσης στα περατα του κοσμου….η φτωχεια…και η πεινα ειναι βασικες αιτιες ….και απο την αλλη ο πλουτος …ο καπιταλισμος δημιουργουν αιτιες βιας αλλα και ρατσισμου….πριν λιγα χρονια ειμασταν το βασικο βοηθητικο δυναμικοχωρων ανεπτυγμενων στον Καναδα…στην Αμερικη…στην Αυστραλια…στην Γερμανια…και οι περισσοτεροι ενσωματωθηκαν και εκανα οικογενειες και δεν επεστρεψαν πισω…επομενο αυτο να γινει και στην Ελλαδα…πλην ομως η Ελλαδα δεν παραγει τιποτα αλλο εκτος απο τουρισμο….και γεωργια…και φτανουμε τωρα στο σημειο να εχουμε αφησει παραδοσιακες δουλιες στους ξενους και μεις να ασχολουμαστε με τον καφε στο καφενειο….και να αποδιδουμε την εγκληματικοτητα και την ανεργια στους μεταναστες…….ευχομαι μια ομορφη μερα ναχεις..!

  Μου αρέσει!

 • katabran

  ετερον εκατερον yann, μη νιωθεις δυσφορια,ουτε αυτοι ηρθαν εδω γιατι γουσταρουν τη χωρα μας,εμας ή τη σελιδα μας!απολυση για τους ημιδαπους , απελαση για τους αλλοδαπους…κι ολα μια χαρα, τελειωνει και η κριση λενε, θα καθαρισει το τοπιο της αγορας…και θα χουμε μονο ξενους γερμανους! …αλλα αγαπητοι ξενοι, σας παρακαλω μη μας αφησετε μοναχους με αυτους τους γερμανους!καποτε πρεπει καποιοι να μιλησουν σοβαρα για βιωσιμοτητα!ο Darthiir the Abban, σωστα λεει πως δεν μπορει να υπαρξει αλλη αναπτυξη και δεν μπορει να συνεχιστει αυτη η παραλογη αναπυξη με το ξεριζωμα των αλλων κολασμενων των πιο φτωχων χωρων…η μεταναστευση δεν βοηθησε ΠΟΤΕ τους μεταναστες, αλλα τα αφεντικα!αν πρεπει να κανει κατι η λαμπρη δυση για τον φτωχο κοσμο ειναι να δημιουργησει επι τοπου συνθηκες ξεπερασματος της απεραντης φτωχειας!…εμενα με ανησυχει οτι οι ελληνες δεν υπηρξαν ποτε ουτε ρατσιστες ουτε ξενοφοβικοι!απορω που η ΕΑ τα ξερει ολα, αλλα δεν κανει σωστατη δουλεια της… κι ετσι τι μενει πια;αυτοδικια; το ψιλοειδαμε κι αυτο…στο πλαισιο της "εθνικης προτιμησης"!…κι επειδη το VAN TSOPAN φροντιζει για σας πριν απο σας αδερφια μου αλητες πουλια που λεει κι ενας συναδελφος ιρακινος μπλογκερ, παρτε και μια ειδησεογραφικη καλυψη από το μελλον:οσο εμεις θα φοβομαστε και θα μισουμε, καποιοι θα δημιουργουν το εδαφος για τη νεα κριση για το 2018 αλλα πριν δημιουργησουν το εδαφος θα εχουν δημιουργησει εναν "εφεδρικο στρατο εργατων" και θα τον κλεισουν και σε στρατοπεδα συγκεντρωσης, απο τα οποια θα χουν μονιμη δυνατοτητα ακομα και μαζικης δωρεαν εργασιας και, ταυτοχρονα, μονιμου εκβιασμου των ντοπιων εργαζομενων οι οποιοι μαλιστα -κατα τον σχεδιασμο- θα γινουν συνενοχοι στην δημιουργια αυτων των συγχρονων ευρωπαϊκων λαγκερ……ας μη γελιομαστε αδερφια, οι μεταναστες δεν μετακινουνται ουτε απο “αστυφιλια” ουτε απο το “φιλοταξιδον” τους, αλλα επειδη οι χωρες τους λεηλατουνται στρατιωτικα, οικονομικα και πολιτικα, και μαλιστα λεηλατουνται κατα κυριο λογο απο τις χωρες “υποδοχης” τους, αυτες που τωρα “δυσφορουν” με την παρουσια τους!…αντε καλημερα σας…και καλα κουραγια!!!….(κατα το: μουραγια, ναυαγια, καρναγια κλπ…)

  Μου αρέσει!

 • Τσουκνιδιτσα

  Τι τραβαει ο κοσμάκης….Καλημέρα…Να εισαι παντα καλα να μας τα λες…!!!

  Μου αρέσει!

 • Captain Bluebeard

  Αυτό δα έλειπε να συμφωνούσες με την τελευταία παράγραφο την οποία παρεμπίπτοντος την βρίσκω καταπληκτική και το νόημα της κατανοητό ακόμη και στις μπεκάτσες. Ο χώρος η σελίδα σου δεν είναι αντικείμενο για να μπει στο τσουβάλι ή ομόλογο ή άυλος τίτλος δημοσίου(πως τα λεν αυτά ιδέα δεν έχω) για να κλαπεί τέτοιον κίνδυνο δεν διατρέχεις εκτός αν με τον τρόπο αυτό χαρακτηρίζεις ορισμένους ανθρώπους εγκληματίες άρδην, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο ακόμη και οι πελαργοί έχοντας εμπειρία μετανάστευσης θεωρούν γελοίο και γνωρίζουν πως η εγκληματικότητα η παρανομία κι όλα τα παρελκόμενα δεν γνωρίζουν πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια , δεν έχουν πρόσωπο, υπεράνω όλων αυτών κινούνται στοιβάζοντας ράβδους χρυσού, και ο χρυσός εγενετω πίστη και τα κακά σκόρπησαν.Θα συμφωνήσω με την Αννυρα για τους μέτοικους και θα συμπληρώσω πως όχι μόνο ο Παλαιολόγος αλλά και άλλοι αυτοκράτορες όπως ο Νικηφόρος Φωκάς φόρτωσε καράβια με σκλάβους έχοντας ανά χείρας πιστοποιητικά μετοικεσίας μεταξύ των οποίων και Σλάβους επιβήτορες με προορισμό την Κρήτη γιατί ο εκεί ντόπιος αρσενικός πληθυσμός απολεσθείς σε μάχες και πολέμους αδυνατούσε στη διαιώνιση του πατριδοκάπηλου ανθρώπινου είδους που λιβανίζει άριες καταγωγές.Ας αναρωτηθούν μερικοί που θεωρούν πως έχουν τον απλοτυπο του Μίνωα.Και έρχονται τώρα διάφορα τρωκτικά ιπτάμενα επίγεια και υπόγεια να απαξιώσουν τον αναμφισβήτητο δικαίωμα του καθενός να παραμείνει άνθρωπος όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά σ οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και είναι θλιβερό επίσης να φτάνουν άνθρωποι να διεκδικούν τον ανθρωπισμό τους, ας θυμηθούμε τα θλιβερά αιματηρά γεγονότα στο Brixton.Ο πλανήτης κινδυνεύει και όχι οι μικρές πατρίδεςΚαι ένα είναι σίγουρο πως σε τούτον δω τον πλανήτη οι μισή θα πεθάνουν από ασιτία και οι άλλοι μισή από χοληστερίνη.You see, he feels like IvanBORN under the Brixton sunHis game is called survivin\’At the end of the harder they comeYou know it means no mercyThey caught him with a gunNo need for the Black MariaGoodbye to the Brixton sunnhttp://www.youtube.com/watch?v=hiQoq-wqZxg

  Μου αρέσει!

 • katabran

  αυτό για τον Παλαιολόγο το ήξερα, αλλά το αντίστοιχο για τον Φωκά το αγνοούσα κάπταιν…όπως πάντα ωραίο λινκάκι, φχαριστώ…πάντως τη ζημιά την κάνει η τιβί τέρμα και τελείωσε!τελευταία π.χ. σε μια εκπομπή της Δρούζα ο κάθε καλεσμένος έλεγε την άποψή του για τη ειδικότητα, ή προτιμήσεις του κάθε εγκληματία με βάση την εθνικότητά του. Στο σκληρό έγκλημα – οι Ρώσοι, στις διαρρήξεις είναι ειδικοί οι Ρουμάνοι, στο νταβατζιλίκι οι Γεωργιανοί κ.ο.κ. Οι κουβέντες αυτές καθώς και η επιμονή μερικών δημοσιογράφων να ρωτούν κάθε φορά π.χ. μετά από μια ληστεία «ήταν έλληνες ή ξένοι;», ερωτήσεις λογικές τύπου «ποιος», ή ακόμα «ποιος άνθρωπος έκανε τη ληστεία» δεν τις ακούμε σχεδόν ποτέ, αντιθέτως στη θέση της λέξης «άνθρωπος» μπαίνει αυθαίρετα «ποια εθνικότητα», λες και η φτώχεια – πηγή όλης αυτής της κατάστασης, έχει εθνικότητα.αμάν πια και ουφφφφφ ορροδέω κι ορροδώ* στη χώρα του ΕΛληνικού ΕΛντοράντο!*ωραίο ρήμα αυτό ε!;! ορρωδέω=καταλαμβάνομαι υπό φρίκης ενώπιον τινός, τρέμω από φόβο, φρικιώ, δειλιάζω κλπ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Le Cinéma va à l´école

Blog dédié au projet eTwinning entre Grèce et Espagne du même titre

TIME

Current & Breaking News | National & World Updates

Αυθόρμητες μεταβολές

του Λευτέρη Παπαθανάση

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Toutestin Magazine

Art Feedback Machine

Redflecteur

About Art and Politics

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

lerestnadine

This WordPress.com

Γιάννης Γρηγοριάδης

Ερμηνεύοντας την πόλη

Bouquet of dreams

Yes Darling, but is it Art?

Marionettes Inc.

No strings attached

Harry's Music

Harry Smith's Anthology of American Folk Music

Land Streicher

“Our battered suitcases were piled on the sidewalk again; we had longer ways to go. But no matter, the road is life.” Jack Kerouac

Αρέσει σε %d bloggers: