βρε πατριώτη, ντύθηκες Μακρυγιάννης; ετσι να σε χαρώ!

Ελεύθεροι πολιορκημένοι
«Πατρίς να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Ελληνες ότι θυσιάστηκαν διά σένα να σ’ αναστήσουνε,
να ξαναειπωθείς άλλη μια φορά ελεύτερη πατρίδα,
όπου ήσουνα χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών»,
γράφει ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα περίφημα «Απομνημονεύματά» του.
 
Εθνικοπατριωτικά ,σε καιρό που όλα δοκιμάζονται θα σταθώ, πλην του Μακρυγιάννη- σε δυο γνωστούς λογοτέχνες (μακαρίτες πλέον) οι οποίοι συνεισέφεραν με πονήματα στο κορυφαίο αυτό για την ύπαρξή μας γεγονός.
 
Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984) ο ένας, Δημήτρης Φωτιάδης (1899-1988) ο άλλος.
 
Και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο καταπιάστηκαν μ’ αυτό το έργο στη διάρκεια μιας άλλης, σκληρής γι’ αυτό τον τόπο δοκιμασίας – τη δικτατορία του 1967.
 
Ο Σκαρίμπας

«Το ’21 και η αλήθεια»

είναι ο τίτλος του τρίτομου έργου του Γιάννη Σκαρίμπα, όπου δίνει τις δικές του πληροφορίες και ερμηνείες για την επανάσταση εκείνη, που η χούντα θέλησε να γιορτάσει το 1971, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατόν πενήντα χρόνων, με την έννοια ότι η δική της "επανάσταση" ήταν συνέχεια εκείνης!
(Βόλευε κι αυτό το κοινό… 21!!!)
Κι έγινε ανάρπαστο – ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Και πού να τολμήσουν να αγγίξουν τον «δαίμονα» αυτόν της Χαλκίδας, σε μια περίοδο μάλιστα που η χούντα ήθελε να δείξει ότι το πνεύμα κυκλοφορεί ελεύθερα και αλογόκριτα.
«Και τότε ήταν κι αν ήταν…», γράφει, με το γνωστό σκωπτικό του ύφος ο Σκαρίμπας, σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1974 στο περιοδικό «Τετράδιο».

«Η ντόπια ιστορικάντζα οργίασε και το ψέμα, η αγυρτεία και η άγνοια στήσανε χορό μες στις πλατείες. Το επιστημονικό φράκο και η ακαδημαϊκή ζακέτα συναγωνίστηκαν τους καρεκλάτους "δεκάρικους" στην "παπουτσωμενόγατη" άγνοια και το μινχάουζο ψέμα. Της κακομοίρας γινότανε… Ετσι μου αρρώστησα και πάρα λίγο να πέθαινα. Συνελθόντας… απ’ το σοκ, "έρριψα τον κύβο"! Και στρώθηκα κι έγραψα…»

Και λίγο πιο πάνω:

«Από καιρούς και ζαμάνια, σχεδόν από τα χρόνια της εφηβικής ηλικίας μου, μου μπαίναν οι βαριές υποψίες ότι η "επίσημη" ιστορία ήταν ιστορία "κοκκινοσκουφίστικη" μάλλον, παρά η αληθινή ιστορία, κι έμεινε το πράγμα αυτού, ενώ ήξερα ακόμα ότι ούτε η πανούκλα ούτε η ανεμοβλογιά έκαναν τόσο κακό στην ανθρωπότητα όσο οι ιστορικοί και η ιστορία…»

 
Ο Φωτιάδης
Ο Δημήτρης Φωτιάδης, γνωστός αριστερός, με εξορίες και διώξεις, είναι ο συγγραφέας της εκλαϊκευμένης ιστορίας του ’21 και των ηρώων της. Γνωστά και απαγορευμένα από τη δικτατορία τα βιβλία του:
«Καραϊσκάκης»,
«Κανάρης»,
«Μακρυγιάννης»,
«Μεσολόγγι»,
«Οθωνας – η Μοναρχία» κ.ά.
Κι ήταν τότε που άρχισε να γράφει την τετράτομη «Ιστορία της Επανάστασης του 1821», που γνώρισε τεράστια απήχηση.
Πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με την Ιστορία;
τον ρωτάνε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου 1981 στην «Ε».
«Αποφάσισα ν’ ασχοληθώ όταν διαπίστωσα πως ήμουν απληροφόρητος. Οι μεγάλοι απομνηματογράφοι: ο Μακρυγιάννης, ο Κασομούλης, ο Φωτάκος, ο Κολοκοτρώνης, ήταν η απαρχή της παραπάνω διαπίστωσης. Αυτά που μου μάθανε δεν είχανε καμιά σχέση μ’ αυτά που μάθαινα στα σχολεία. Μιλούσαν για το ίδιο είδωλο, αλλά μας το ‘δίναν αναστραμμένο».

Και πιο κάτω:

«Δάσκαλος μεγάλος για μένα στάθηκε ο Μακρυγιάννης. Ο,τι είναι το δημοτικό τραγούδι για την ποίηση, είναι ο Μακρυγιάννης για τον ελληνικό λόγο. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι ο λαός που μιλά. Σκοπός μου ήταν να κάνω την ιστορία κτήμα του λαού, με μια σύζευξη εξαντλητικής έρευνας και λογοτεχνικού λόγου. Η ιστορία δεν μπορεί να είναι ένα ξερό πράγμα, γιατί είναι η ίδια η ζωή ενός λαού, από γενιά σε γενιά (…) Η πρώτη αρετή ενός ιστορικού έργου είναι η αντικειμενικότητα και η αλήθεια (…) Μεγάλος δάσκαλος για όλο τον κόσμο είναι ο Θουκυδίδης, που δεν δίστασε να γράψει αυτά που θα δυσαρεστούσαν τους συντοπίτες του Αθηναίους».

 
ας κλείσω το σημερινό ποστ ξανά με Μακρυγιάννη – στον επίλογο των «Απομνημονευμάτων» του:

«Ηρθατε εσείς οι μεγάλοι μας πολιτικοί να μας λευτερώσετε, όταν σηκώσαμεν την επανάστασιν μόνοι μας κι αγωνιζόμαστε τις πρώτες χρονιές με τους σημαντικούς της πατρίδος μας πολιτικούς – φαίνεται ο αγώνας εκείνος κι ο πατριωτισμός και η αδερφοσύνη όπου ‘χαμεν αναμεταξύ μας. Οταν κοπιάσατε εσείς, μας γυμνάσατε την διχόνοια, μας φέρατε τις φατρίες και τ’ άλλα αγαθά και κακοβάλατε το δυστυχισμένο αθώον έθνος».

 
σαφώς και το 21 δε μας χάρισε όσα θα μπορούσε και όσα  θα έπρεπε να μας χαριστούν.
η ανταμοιβή, η απόδοση υπήρξε κατώτερη από την προσφορά και την θυσία.
οι 3 αδελφές από τη μια, τα σόγια απο την άλλη, μείωσαν την συγκομιδή.
όμως ο ζυγός της σκλαβιάς αποτινάχτηκε, 
έστω κι αν βολευτήκαμε στο σχήμα που ‘χει το πλατανόφυλλό μας ενώ ονειρευόμαστε Αυτοκρατορίες,
δηλαδή  κάτι πολύ ταπεινώτερο:

Ένα γέλιο, ένα παράλλαμα, ένα ψέμα, ένα κλάμα, ένα Βασίλειο, έλεγε ο Παλαμάς!

παρέλαση αύριο!
επιδίωξη τελειότητας
συγχορδισμένη έξαρση!
ομαδική ανατριχίλα!
 
και του χρόνου συνέλληνες!
 
 
 
 
 
 
Advertisements

12 responses to “βρε πατριώτη, ντύθηκες Μακρυγιάννης; ετσι να σε χαρώ!

 • EL NIONIO

  Τα ΑΠΑΝΤΑ του Μακρυγιάννη…..θησαυρός!Τα ΑΠΑΝΤΑ του Μακρυγιάννη……ιστορία!Τα ΑΠΑΝΤΑ του Μακρυγιάννη…….οδηγός,για όσους θέλουν να πάνε κάπου βέβαιαΜακρυγάννης..δε ντύθηκα,δεν είναι και της μόδας…άσε που αν ντυθώ θα με περάσουν για τρελλό άσε που αν πώ αυτά που λέει κι αυτός τότε είναι που θα με κλείσουν μέσα.Το κακό είναι ότι όλα τα γαλανόλευκα..χιτλεράκια που ξεπετάγωνται, καπηλεύονται το ονομά του και την αξία του όχι μόνο του Μακρυγιάννη αλλά και των υπολοίπων ηρώων.Αν ο Μακρυγιάννης ζούσε τώρα…θα τον έβριζαν κυβερνεθνικόφρονες(απο το κυβερνοχώρο)..κατα πάσα πιθανότατα θα ήταν συνήθης ύποπτος..για τη κρατική μηχανή..του διανοητικού κιμά..και βέβαια θα χαρακτηριζόταν ως αγράμματος αναρχικός απο φασιστρόνια με κακοφορμισμένη αρχαιολάτρεια.Δάσκαλος για όλους μας….οπότεΤα ΑΠΑΝΤΑ του Μακρυγιάννη…..σχολείο!!!Αλλά Φοίβος Δεληβοριάς πουθενά?Που είναι το κράτος?

  Μου αρέσει!

 • katabran

  μη με τσιγκλας ζαγααααρρρ…κατσε να παρελασουν τα στρατα και θα σου δειξω …

  Μου αρέσει!

 • Annyra

  Καλό απόγευμα συνοδοιπόρησα.Συμφωνώ σε όσα έχεις αναρτήσει σήμερα για την αυριανή ημέρα και να σου πω συγχαρητήρια γιατί τα συνοδεύει το ελεύθερο και καθαρό πνεύμα σου. Μα καλή μου Άννα, εγώ προσωπικά, θα ήθελα να μείνω στον δικό σου χθεσινό για την ιστορία λόγο!!!Ήταν μια άλλη απεικόνιση της παλιγγενεσίας, εμπλουτισμένη με σύγχρονες πινελιές “ντόμπρας” καθημερινότητας!!! Εντάξει ήμουν κουρασμένη, δεν είχα κουράγιο να γράψω περισσότερα…ηλικία γαρ… Όμως να σου γράψω πως με ταξιδεύεις με τον Αιγαιοπελαγίτικο λόγο σου!!!Σε ευχαριστώ.Να είσαι πάντα δημιουργική, γαλάζια όπως το Αιγαίο μας, φωτεινή, χαρούμενη.Άννα

  Μου αρέσει!

 • Αλέξανδρος

  πολύ ωραία ανάρτηση…

  Μου αρέσει!

 • Κώστας

  Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννηπάρε μαύρο γιαταγάνικι έλα στη ζωή μας πίσωτο στραβό να κάμεις ίσο.χαιρετω

  Μου αρέσει!

 • Achilleas

  Τυχεροί είμαστε που έμαθε ο Μακρυγιάννης γράμματα.Σ\’ εμάς φυσικά.Αλλά το ντύσιμο Μακρυγιάννη πονάει ένα χέρι.Λέει κι αλήθειες… ασ\’ τα… πονάει .ΦΦΦΦΦΦΦΙΛΙ!

  Μου αρέσει!

 • ΓΕΩΡΓΙΑ

  \’\’Οτι η τυχη μας εχει τους Ελληνες παντοτε ολιγους.Οτι αρχη και τελος,παλαιοθε και ως τωρα ολα τα θερια πολεμουν να μας φανε και δεν μπορουνε.Τρωνε απο μας και μενει και μαγια.Και οι ολιγοι αποφασιζουν να πεθανουν.Και οταν κανουν αυτηνη τηναποφαση,λιγες φορες χανουν και πολλες κερδαινουν\’\’καλη σου νυχτα καταμπρανοθαλασσαινα…………

  Μου αρέσει!

 • ποκαχόντας

  καλησπερα αννααμπραν…θα τσουρνεψω κατι απο τον ΕΛ ΝΙΟΝΙΟ ….που μου αρεσε πολυ….αλλωστε τα λενε οι ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ-ΦΩΤΙΑΔΗΣ.. ολα….η σχεδον ολα.Αν ο Μακρυγιάννης ζούσε τώρα…θα τον έβριζαν κυβερνεθνικόφρονες(απο το κυβερνοχώρο)..κατα πάσα πιθανότατα θα ήταν συνήθης ύποπτος..για τη κρατική μηχανή..του διανοητικού κιμά..και βέβαια θα χαρακτηριζόταν ως αγράμματος αναρχικός απο φασιστρόνια με κακοφορμισμένη αρχαιολάτρεια.Δάσκαλος για όλους μας…ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΝΙΟΝΙΟ…..

  Μου αρέσει!

 • katabran

  η εθνικοφροσυνη ειναι περιεργο πραμα τσουναμι!αλλου μας βολευει κι αλλου την φτυνουμε…υποπτο αυτο !πολυ υποπτο!

  Μου αρέσει!

 • yannidakis

  ειναι ευαισθητη η σημερινη μερα.απο τη μια μπορουμε να ζουμε σε μια νιρβάνα και να λεμε βλακειες.εγω ας πουμε, δουλευω σημερα γιατι σε αλλες χωρες δεν ειναι αργια. Σιγα την τιμη!Ομως φορεσα τα γαλαζια μου, εβαλα την παρελαση μου στην τηλεοραση και σημερα αισθανομαι καπως..Ακομα κι αν δεν "το\’χουμε" με τοσους ξενους τριγυρω, καλο ειναι να υπενθυμιζουμε πως η Ελλαδα "ζει" και τιμα την ιστορια της, με τον οποιο τροπο εχει καθιερωθει.

  Μου αρέσει!

 • katabran

  ποιο ξενοι απο μας στον τοπο μας δεν υπαρχουν…οι αλλοι ξενοι ειναι αυτοι που δουλευουν και μας βολευουν κι οταν δε μας βολευουν ξεβολευομαστε και μας πιανει υστερια…κι αυτο επειδη ξεχναμε τις εποχες που εμεις ημασταν ξενοι σε ξενων τοπους…παντως αν καταφεραν καποιοι να μας κανουν να ταμπουρωθουμε ξανα βλεποντας ξενους εχθρους, ειναι ανησυχητικο σημαδι…καλημερα (συν)πατριωτες!

  Μου αρέσει!

 • ALEKOS

  N\’αγιάσει το στόμα σου φιλενάδα!!!!Καλημέρα ηλιόλουστη…..ιστορική…και είσαι ηπρώτη που επισκέπτομαι.Φιλάκια

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Le Cinéma va à l´école

Blog dédié au projet eTwinning entre Grèce et Espagne du même titre

TIME

Current & Breaking News | National & World Updates

Αυθόρμητες μεταβολές

του Λευτέρη Παπαθανάση

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Toutestin Magazine

Art Feedback Machine

Redflecteur

About Art and Politics

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

lerestnadine

This WordPress.com

Γιάννης Γρηγοριάδης

Ερμηνεύοντας την πόλη

Bouquet of dreams

Yes Darling, but is it Art?

Marionettes Inc.

No strings attached

Harry's Music

Harry Smith's Anthology of American Folk Music

Land Streicher

“Our battered suitcases were piled on the sidewalk again; we had longer ways to go. But no matter, the road is life.” Jack Kerouac

Αρέσει σε %d bloggers: